Sposób przygotowania:
Tarta z porem i fioletowymi ziemniakami
W osolonej wodzie ugotować wyczyszczone, ale nie obrane fioletowe ziemniaki.
Po ugotowaniu łatwo ściągnąć z nich skórkę.
Pora oczyszczamy, kroimy w plasterki, część najładniejszych odkładamy do dekoracji, resztę gotujemy w osolonej wodzie ok. 6 minut. Potem hartujemy zimną wodą i osuszamy.
Ciasto.
Przesianą mąkę rozcieramy z zimną margaryną, jak powstaną grudki, dodajemy jajko, sól, lekko zmielony pieprz czerwony, zagniatamy ciasto na gładką masę. Schładzamy w lodówce.
Spód formy 20 cm wysokość 3 cm, wykładamy papierem i nakładamy rozwałkowane ciasto.
Wierzch przykrywamy papierem lekko obciążamy i podpiekamy w 180 C przez ok. 10-15 minut. Lekko przestudzamy.
Sos.
Śmietanę mieszamy z jajkiem i przyprawami.
Na podpieczony spód równomiernie rozkładamy kawałki pora, potem małe plasterki brie, zalewamy sosem, następnie rozkładamy plasterki ziemniaków, plasterki surowych porów, polówki oliwek i posypujemy ziarnami czerwonego pieprzu.
Pieczemy w 180 C około 50 minut.
Po ugotowaniu łatwo ściągnąć z nich skórkę.
Pora oczyszczamy, kroimy w plasterki, część najładniejszych odkładamy do dekoracji, resztę gotujemy w osolonej wodzie ok. 6 minut. Potem hartujemy zimną wodą i osuszamy.
Ciasto.
Przesianą mąkę rozcieramy z zimną margaryną, jak powstaną grudki, dodajemy jajko, sól, lekko zmielony pieprz czerwony, zagniatamy ciasto na gładką masę. Schładzamy w lodówce.
Spód formy 20 cm wysokość 3 cm, wykładamy papierem i nakładamy rozwałkowane ciasto.
Wierzch przykrywamy papierem lekko obciążamy i podpiekamy w 180 C przez ok. 10-15 minut. Lekko przestudzamy.
Sos.
Śmietanę mieszamy z jajkiem i przyprawami.
Na podpieczony spód równomiernie rozkładamy kawałki pora, potem małe plasterki brie, zalewamy sosem, następnie rozkładamy plasterki ziemniaków, plasterki surowych porów, polówki oliwek i posypujemy ziarnami czerwonego pieprzu.
Pieczemy w 180 C około 50 minut.