CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Tarta z porem i fioletowymi ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Coś musiałam wymyślić z tymi obłędnie fioletowymi ziemniakami. Wreszcie zrobiłam tartę z porami i serkiem brie.

Tarta z porem i fioletowymi ziemniakami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z porem i fioletowymi ziemniakami

ciasto

nadzienie

Sos

  • śmietana 18 % 100 g
  • 1 jajko
  • natka pietruszki kilka gałązek
  • liście selera 2 gałązki
  • tymianek 1/2 płaska łyżeczka
  • sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Tarta z porem i fioletowymi ziemniakami
W osolonej wodzie ugotować wyczyszczone, ale nie obrane fioletowe ziemniaki.

Po ugotowaniu łatwo ściągnąć z nich skórkę.

Pora oczyszczamy, kroimy w plasterki, część najładniejszych odkładamy do dekoracji, resztę gotujemy w osolonej wodzie ok. 6 minut. Potem hartujemy zimną wodą i osuszamy.

Ciasto.

Przesianą mąkę rozcieramy z zimną margaryną, jak powstaną grudki, dodajemy jajko, sól, lekko zmielony pieprz czerwony, zagniatamy ciasto na gładką masę. Schładzamy w lodówce.

Spód formy 20 cm wysokość 3 cm, wykładamy papierem i nakładamy rozwałkowane ciasto.

Wierzch przykrywamy papierem lekko obciążamy i podpiekamy w 180 C przez ok. 10-15 minut. Lekko przestudzamy.

Sos.

Śmietanę mieszamy z jajkiem i przyprawami.

Na podpieczony spód równomiernie rozkładamy kawałki pora, potem małe plasterki brie, zalewamy sosem, następnie rozkładamy plasterki ziemniaków, plasterki surowych porów, polówki oliwek i posypujemy ziarnami czerwonego pieprzu.

Pieczemy w 180 C około 50 minut.
Tarta z porem i fioletowymi ziemniakami
Na podpieczone ciasto równomiernie rozkładamy pora