Sposób przygotowania:
Tarta Eli z poremprzygotowanie ciasta
Jajka pojedynczo wybić do kubeczka i przelać do miseczki.
przygotowanie ciasta cd
Zimne masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie ciasta cd
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól, jajka, masło ,cukier, kefir i szybko wyrobić ciasto.
przygotowanie ciasta cd
Ciastem wylepić formę do tarty i po nakłuwać widelcem.
przygotowanie ciasta cd
Piec tartę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni góra - dół.
przygotowanie składników farszu
Boczek pokroić w kostkę, smażyć na suchej patelni i wyjąć łyżką cedzakową.
przygotowanie składników farszu cd
Pora umyć, osuszyć, pokroić w pół krążki i obsmażyć na tłuszczu z boczku.
przygotowanie składników farszu cd
Ser pleśniowy pokroić w kostkę.
przygotowanie składników farszu cd
Do jajek wlać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, czosnkiem w zmiksować.
przygotowanie tarty
Na podpieczone ciasto wyłożyć pora.
przygotowanie tarty cd
Podsmażony boczek wyłożyć na pora.
przygotowanie tarty
Na tartę wylać masę jajeczno - śmietanową.
przygotowanie tarty
Górę tarty posypać serem pleśniowym. Zapiekać tartę około 30 minut w temperaturze 190 stopni, aż się zrumieni. Smacznego!
gusia1000