Sposób przygotowania:
Tarta Eli z poremprzygotowanie ciasta

Jajka pojedynczo wybić do kubeczka i przelać do miseczki.
przygotowanie ciasta cd

Zimne masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie ciasta cd

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól, jajka, masło ,cukier, kefir i szybko wyrobić ciasto.
przygotowanie ciasta cd

Ciastem wylepić formę do tarty i po nakłuwać widelcem.
przygotowanie ciasta cd

Piec tartę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni góra - dół.
przygotowanie składników farszu

Boczek pokroić w kostkę, smażyć na suchej patelni i wyjąć łyżką cedzakową.
przygotowanie składników farszu cd

Pora umyć, osuszyć, pokroić w pół krążki i obsmażyć na tłuszczu z boczku.
przygotowanie składników farszu cd

Ser pleśniowy pokroić w kostkę.
przygotowanie składników farszu cd

Do jajek wlać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, czosnkiem w zmiksować.
przygotowanie tarty

Na podpieczone ciasto wyłożyć pora.
przygotowanie tarty cd

Podsmażony boczek wyłożyć na pora.
przygotowanie tarty

Na tartę wylać masę jajeczno - śmietanową.
przygotowanie tarty

Górę tarty posypać serem pleśniowym. Zapiekać tartę około 30 minut w temperaturze 190 stopni, aż się zrumieni. Smacznego!
gusia1000