eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Tarta Eli z porem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

przygotowałam pyszną kruchą tartę z porem, boczkiem i serem pleśniowym. Całość zalałam jajkami ze śmietaną kremówką.

Tarta Eli z porem

Składniki:

Tarta Eli z porem

ciasto

farsz

  • 1 duży por
  • 250 g surowego wędzonego boczku
  • 100 g sera pleśniowego lazur

masa

Sposób przygotowania:

Tarta Eli z porem

przygotowanie ciasta

Tarta Eli z porem
Jajka do ciasta wybijać do kubka i przelewać do miseczki

Jajka pojedynczo wybić do kubeczka i przelać do miseczki.

przygotowanie ciasta cd

Tarta Eli z porem
Masło wyjęte z lodówki zetrzeć na tarce.

Zimne masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie ciasta cd

Tarta Eli z porem
Do przesianej mąki z proszkiem dodać pozostałe składniki ciasta.

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól, jajka, masło ,cukier, kefir i szybko wyrobić ciasto.

przygotowanie ciasta cd

Tarta Eli z porem
Formę do tarty wylepić ciastem i nakłuć widelcem.

Ciastem wylepić formę do tarty i po nakłuwać widelcem.

przygotowanie ciasta cd

Tarta Eli z porem

Piec tartę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni góra - dół.

przygotowanie składników farszu

Tarta Eli z porem

Boczek pokroić w kostkę, smażyć na suchej patelni i wyjąć łyżką cedzakową.

przygotowanie składników farszu cd

Tarta Eli z porem

Pora umyć, osuszyć, pokroić w pół krążki i obsmażyć na tłuszczu z boczku.

przygotowanie składników farszu cd

Tarta Eli z porem

Ser pleśniowy pokroić w kostkę.

przygotowanie składników farszu cd

Tarta Eli z porem

Do jajek wlać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, czosnkiem w zmiksować.

przygotowanie tarty

Tarta Eli z porem

Na podpieczone ciasto wyłożyć pora.

przygotowanie tarty cd

Tarta Eli z porem

Podsmażony boczek wyłożyć na pora.

przygotowanie tarty

Tarta Eli z porem

Na tartę wylać masę jajeczno - śmietanową.

przygotowanie tarty

Tarta Eli z porem

Górę tarty posypać serem pleśniowym. Zapiekać tartę około 30 minut w temperaturze 190 stopni, aż się zrumieni. Smacznego!