Sposób przygotowania:
Tarta Eli z poremprzygotowanie ciasta
![Tarta Eli z porem Tarta Eli z porem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-eli-z-porem-469562.jpg)
Jajka pojedynczo wybić do kubeczka i przelać do miseczki.
przygotowanie ciasta cd
![Tarta Eli z porem Tarta Eli z porem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-eli-z-porem-469563.jpg)
Zimne masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie ciasta cd
![Tarta Eli z porem Tarta Eli z porem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-eli-z-porem-469564.jpg)
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól, jajka, masło ,cukier, kefir i szybko wyrobić ciasto.
przygotowanie ciasta cd
![Tarta Eli z porem Tarta Eli z porem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-eli-z-porem-469565.jpg)
Ciastem wylepić formę do tarty i po nakłuwać widelcem.
przygotowanie ciasta cd
![Tarta Eli z porem Tarta Eli z porem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-eli-z-porem-469572.jpg)
Piec tartę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni góra - dół.
przygotowanie składników farszu
![Tarta Eli z porem Tarta Eli z porem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-eli-z-porem-469574.jpg)
Boczek pokroić w kostkę, smażyć na suchej patelni i wyjąć łyżką cedzakową.
przygotowanie składników farszu cd
![Tarta Eli z porem Tarta Eli z porem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-eli-z-porem-469575.jpg)
Pora umyć, osuszyć, pokroić w pół krążki i obsmażyć na tłuszczu z boczku.
przygotowanie składników farszu cd
![Tarta Eli z porem Tarta Eli z porem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-eli-z-porem-469576.jpg)
Ser pleśniowy pokroić w kostkę.
przygotowanie składników farszu cd
![Tarta Eli z porem Tarta Eli z porem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-eli-z-porem-469577.jpg)
Do jajek wlać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, czosnkiem w zmiksować.
przygotowanie tarty
![Tarta Eli z porem Tarta Eli z porem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-eli-z-porem-469580.jpg)
Na podpieczone ciasto wyłożyć pora.
przygotowanie tarty cd
![Tarta Eli z porem Tarta Eli z porem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-eli-z-porem-469584.jpg)
Podsmażony boczek wyłożyć na pora.
przygotowanie tarty
![Tarta Eli z porem Tarta Eli z porem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-eli-z-porem-469587.jpg)
Na tartę wylać masę jajeczno - śmietanową.
przygotowanie tarty
![Tarta Eli z porem Tarta Eli z porem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-eli-z-porem-469588.jpg)
Górę tarty posypać serem pleśniowym. Zapiekać tartę około 30 minut w temperaturze 190 stopni, aż się zrumieni. Smacznego!
gusia1000