Sposób przygotowania:
Tarta śmietankowa z truskawkamiCiasto
1. Mąkę przesiać z kakao.
2. Dodać zimne masło i szybko wymieszać.
3. Żółtka oddzielić od białek i zmieszać z ciastem.
4. Wyrabiać i zawinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce min.30 minut.
5. Na dno formy do tart wyciąć z pergaminu koło. Formy nie trzeba niczym smarować, gdyż ciasto posiada wystarczającą ilość tłuszczu i się nie przyklei.
6. Formę wyłożyć schłodzonym ciastem. Nakłuć widelcem i znów włożyć na 20 minut do lodówki.Na ciasto położyć pergamin i obciążyć cieciorką. Najlepiej tylko ranty
7.Piec w temperaturze 200 stopni (tryb góra-dół) ok 10 minut. Zdjąć papier i dalej piec w 180 stopniach przez 15 minut.
Wyjąć z piekarnika. Schłodzić.
Krem
1. Mleko zagotować z wanilią. Żółtko utrzeć z cukrem na kogel mogel. Dodać mąką i miksować około 1 minuty.
2. Do masy jajecznej dodać cienkim strumieniem mleko i miksować na wolnym trybie. Dalej podgrzać na małym ogniu ciągle mieszając aby nie przypaliło się od spodu.
W momencie gęstnienia zdjąć z ognia. Schłodzić w lodówce. Aby krem był bardziej delikatny warto dodać do schłodzonej masy ubitą na sztywno bitą śmietanę.
Składanie tarty
Na wystudzony spód tarty nakładamy łyżką krem . Na krem układamy truskawki i melisą. Pamiętajcie możecie użyć różnych owoców sezonowych np.jagody, maliny, poziomki.