Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z czereśniami

Tarta orzechowo - serowa z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne ciasto na spotkanie z przyjaciółmi.

Tarta orzechowo - serowa z czereśniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta orzechowo - serowa z czereśniami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta orzechowo - serowa z czereśniami
Na blat wysypałam mąkę i mielone orzechy, dodała sól,cukier, wkroiłam zimne masło i posiekałam aż całość wyglądała jak kruszonka. Dodałam jajko i śmietanę, zagniotłam szybko ciasto - jeśli będzie się bardzo kleić można podsypać jeszcze trochę mąki. Zawinęłam ciasto w folię i odłożyłam do lodówki na godzinę.



Czereśnie opłukałam, odsączyłam, wydrylowałam. Orzechy wrzuciłam na patelnię i podgrzewałam potrząsając nią co chwilę żeby się podprażyły. Pod wpływem temperatury skórka na orzeszkach ciemnieje i pęka. Gdy tak się stało a orzechy zaczęły intensywnie pachnieć przesypałam je na czystą ściereczkę i pocierałam przez nią aż skórką zeszła. Wybrałam czyste orzeszki i grubo je posiekałam.Schłodzone ciasto rozwałkowałam i wylepiłam nim formę - użyła tortownicy o śr. 30 cm.. Zrobiłam dość wysoki rant żeby móc potem wypełnić ciasto masą.



Gęsto nakłułam ciasto widelcem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piekłam ok. 20 min. aż lekko się zrumieniło.Gdy ciasto się podpiekało ja zrobiłam masę. Jajko i żółtko utarłam z cukrem na puszystą masę, dodałam zmielony ser, sok cytryny, esencję i mąkę, dokładnie utarłam. Wyłożyłam masę na gorące ciasto. Na wierzchu ułożyłam czereśnie i posypałam orzechami. Piekłam ok. 30 min. w temp. 170 st.C. Po przestudzeniu oprószyłam leciutko cukrem pudrem.
Tarta orzechowo - serowa z czereśniami
tarta naszykowana do pieczenia
Tarta orzechowo - serowa z czereśniami
tarta upieczona
Tarta orzechowo - serowa z czereśniami
tarta posypana cukrem pudrem