olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Szybka tarta tatin

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarta tatin to niewątpliwie ciekawy pomysł na urozmaicenie znanych nam ciast z jabłkami. Tym razem z jabłka z rodzynkami zapiekane są pod ciastem francuskim.

Szybka tarta tatin Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybka tarta tatin

 

  • 5 jabłek
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

Szybka tarta tatin
Jabłka myję, obieram ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych, a następnie kroję je w plasterki. Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam je na 10 minut, po czym odcedzam je. Na patelni topię masło i dodaję cukier.Kiedy cukier się skarmelizuje dodaję na patelnię jabłka, które przez chwilę podsmażam, po czym dodaję rodzynki. Kiedy sok z jabłek odparuje, dodaję cynamon i całość delikatnie mieszam.Zawartość patelni przekładam do formy na tartę i nakrywam cienko rozwałkowanym ciastem francuskim. Przed wstawieniem do piekarnika dociskam ciasto do brzegów formy, tak, aby jabłka były szczelnie przykryte. Ciasto piekę w temperaturze 190 C przez 23 minut. Formę po wyjęciu z piekarnika odwracam, tak aby ciasto francuskie stanowiło spód ciasta.
Szybka tarta tatin
Jabłka myję, obieram ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych, a następnie kroję je w plasterki.
Szybka tarta tatin
Na patelni topię masło i dodaję cukier.
Szybka tarta tatin
Kiedy cukier się skarmelizuje dodaję na patelnię jabłka, które przez chwilę podsmażam, po czym dodaję rodzynki.
Szybka tarta tatin
Kiedy sok z jabłek odparuje, dodaję cynamon i całość delikatnie mieszam.