p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta Tatin na cieście francuskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczny deser - Tarta Tatin na cieście francuskim

Tarta Tatin na cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta Tatin na cieście francuskim

 

  • 70 g margaryny Kasia
  • 5 dużych jabłek obranych jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/3 kory cynamonowej
  • 100 ml wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. ciasta francuskiego

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta Tatin na cieście francuskim
Przepis na Tartę Tatin znalazłam w książce Raymonda Blanca "Łatwa kuchnia francuska", trochę go jednak zmodyfikowałam po swojemu, jest aromatyczna i bardzo smaczna. Podobną jadałam u babci, ale była robiona na kruchy cieście. Przygotowałam ją w większej formie o przekroju 30 cm. Do rondelka wlać wodę, wsypać równomiernie cukier. Ustawić rondelek na średnim ogniu i gotować nie mieszając aż cukier zamieni się w syrop. Gotować na wolnym ogniu do odparowania wody, a z syropu musi się zrobić złocisty karmel.Wyłączyć, dodać 50 g margaryny i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki i szybko wlać do formy rozprowadzając równomiernie karmel na całej powierzchni dna formy, trzeba pamiętać, że karmel szybko gęstnieje. Ułożyć jabłka w formie płaską stroną do dna, pozostałe jabłka pokroić na mniejsze kawałki i włożyć je w luki. Jabłka posmarować rozpuszczoną margaryną za pomocą pędzelka i posypać cukrem pudrem, oraz świeżo startą korą cynamonową . Formę wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem na 35 minut, aż jabłka częściowo sie upieką.Wyjąć i przykryć gorące jabłka ciastem wpychając jego brzegi do wewnątrz formy, pomagałam sobie tępą końcówką noża. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni i wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika obkroić dużym nożem przy brzegu, przykryć formę dużym talerzem lub formą tej samej wielkości i odwrócić dnem do góry, delikatnie potrząsając tartą. Tarta najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepła. Można ją podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Tartę pokroić na kawałki i rozłożyć na talerze.
Tarta Tatin na cieście francuskim
Tartę pokroić ostrym nożem na kawałki i rozłożyć na talerze.
Tarta Tatin na cieście francuskim
Gotować na wolnym ogniu do odparowania wody, a z syropu zrobi się karmel
Tarta Tatin na cieście francuskim
Jabłka posmarować rozpuszczoną margaryną za pomocą pędzelka i posypać cukrem pudrem, oraz świeżo startą korą cynamonową
Tarta Tatin na cieście francuskim
wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem na 35 minut, aż jabłka częściowo sie upieką