SUPERPRZEPIS

Tarta truskawkowo-śmietanowa

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Tarta truskawkowo-śmietanowa

Krucha tarta z masą śmietanową i truskawkami jest dość szybka do przygotowania. Wygląda kusząco i doskonale smakuje.

Składniki:

Tarta truskawkowo-śmietanowa

Ciasto kruche:

 

  • 70 gram cukru pudru

 

  • 3 żółtka

 

Masa śmietanowa:

 

 

  • cukier waniliowy

 

  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

 

  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Tarta truskawkowo-śmietanowa

ciasto kruche

Tarta truskawkowo-śmietanowa
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche.

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki .

przygotowanie

Tarta truskawkowo-śmietanowa
Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty.

Formę do tarty (24 cm.) smarujemy tłuszczem, wylepiamy rozwałkowanym ciastem ,nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.

przygotowanie

Tarta truskawkowo-śmietanowa
Ubitą śmietanę wykładamy na upieczonej tarcie .

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, śmietan-fix-y i miksujemy. Wykładamy na ostudzoną tartę, wyrównujemy.

przygotowanie

Tarta truskawkowo-śmietanowa
Pokrojone w plasterki truskawki układamy na śmietanie.

Truskawki kroimy w plasterki, układamy jeden koło drugiego tak żeby nachodziły na siebie. Dekorujemy listkami mięty.


Tagi:

tarta