rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Tarta truskawkowo- jogurtowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smak jogurtowo truskawkowych karmelków pozostał w mojej pamięci do dziś. Uwielbiam je, dlatego postanowiłam stworzyć tartę w tym smaku. Wyszła pyszna!

Tarta truskawkowo- jogurtowa

Składniki:

Tarta truskawkowo- jogurtowa

 

  • Na tartę o średnicy 28cm

 

  • Ciasto:
  • 350g mąki tortowej
  • 220g margaryny
  • 125g cukru pudru
  • 3 żółtka

 

  • Krem I:
  • 100ml śmietanki 36%
  • 1 czekolada nadziewana o smaku jogurtowo-truskawkowym np. Goplana

 

  • Krem II:
  • 100ml śmietanki 36%
  • 1 serek mascarpone
  • 125ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki
  • 250g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 100ml jogurtu naturalnego gęstego

 

  • Dodatkowo:
  • kilkanaście truskawek na wierzch

Sposób przygotowania:

Tarta truskawkowo- jogurtowa

Ciasto:

Tarta truskawkowo- jogurtowa
Składniki na ciasto szybko zagnieść i odłożyć do zamrażarki na 15 minut

Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę. Dodać margarynę i posiekać. Na końcu dodać 3 żółtka, raz jeszcze posiekać i zagnieść ciasto. Odłożyć zawinięte w foliowy woreczek na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy przez dwa arkusze folii spożywczej na placek o grubości ok 5mm. Odwijamy jeden arkusz folii, ciasto nawijamy na wałek i przenosimy na naszą formę do tarty. Delikatnie dociskamy spód oraz brzegi i odcinamy nadmiar ciasta. Całość nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok 20 minut.

Krem I

Tarta truskawkowo- jogurtowa
Czekoladę kruszymy i zalewamy zagotowaną śmietanką

Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Śmietankę stawiamy na wolnym ogniu i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania. Tak przygotowaną zalewamy czekoladę i odstawiamy nie mieszając na ok 2 minuty. Po tym czasie mieszamy na gładki krem czekoladowy, który wylewamy bezpośrednio na tartę wyciągniętą z piekarnika. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Krem II

Tarta truskawkowo- jogurtowa
Śmietankę ubijamy, dodajemy pozostałe składniki oraz przygotowany mus truskawkowy

W momencie chłodzenia ciasta na tartę przygotowujemy sobie truskawki: Blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy (choć w tej ilości ciężko ją ubić), a raczej delikatnie napuszamy. Dodajemy jogurt naturalny, serek mascarpone oraz skondensowane mleko z puszki. Mieszamy delikatnie na wolnych obrotach dodając po odrobinie musu truskawkowego, aż do jego całkowitego połączenia z kremem. Wykładamy na schłodzony spod tarty z kremem czekoladowym, a wierzch dekorujemy połówkami truskawek.