Sposób przygotowania:
Wiosenna tarta warzywna
Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godz. Marchew i cukinie pokroić cienko w paski-za pomocą obieraczki do warzyw i zasypać 1/2 łyżeczki soli- zostawić na 1/2 godz. Jajo wymieszać ze śmietaną i "porozrywaną" w palcach mozzarellą, doprawić przyprawami. Ciasto wyłożyć do foremki na tartę, nakłuć widelcem i ponownie do lodówki na 15 min. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. i upiec ciasto przykryte papierem i obciążone fasolą- 15 min. Po tym czasie zdjąć papier i zapiekać jeszcze 7-10 min. Warzywa delikatnie osuszyć na ręczniku kuchennym. Na podpieczone ciasto wylać masę śmietanową i na to wykładać w koło warzywa. Delikatnie wierzch warzyw posmarować olejem. Zapiekać w 170 st. C- 40-45 min. SMACZNEGO!!!