marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta warzywno-grzybowa z krateczką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Grzyby namoczyć lub sparzyć,odsączyć, warzywa oczyścić,umyć,obgotować.Składniki na ciasto wyrobić,zagnieść.Wylepić blachę,dać farsz.Piec 30m

Tarta warzywno-grzybowa z krateczką.

Składniki:

Tarta warzywno-grzybowa z krateczką.

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 150 g.masła miękkiego,
  • 4 żółtka(mogą być gotowane),
  • 1/2 szklanki śmietanki 12%,
  • 2 łyżeczki soli.
  • Nadzienie:
  • 2 cebule,
  • 3 średnie marchewki,
  • 1 por,
  • 25 dag.fasolki szparagowej żółtej lub zielonej,
  • 30 g.suszonych grzybów leśnych,
  • curry,
  • pieprz biały lub czarny mielony,
  • przyprawa"Chiński Smok",
  • tłuszcz do blachy.

 

Sposób przygotowania:

Tarta warzywno-grzybowa z krateczką.
Grzyby namoczyć na noc lub sparzyć wrzątkiem, odsączyć i pokroić na paski. Jarzyny zaś oczyścić,obrać umyć i obgotować z wyjątkiem cebul, które pokroić w krążki i obsmażyć na maśle, potem wyjąc, osączyć i obsmażyć grzyby. z 3-4 min. Obgotowane jarzyny wyjąć,osączyć i przekroić na wpół wzdłuż i odłożyć na talerzu. Mąkę z masłem posiekać na wiórki, zrobić w stosiku dołek i dodać żółtka,śmietanę i dwie łyżeczki soli. Zagnieść w gładką kulę. Można schłodzić lub zamrozić na 20 min. Formę do tartej wysmarować i wylepić na niej ciasto kruche, zwłaszcza na brzegach. Na powierzchni ułożyć pokrojone jarzyny, na to grzyby i krążki cebuli. Posypać przyprawami, po łyżeczce każdej. Z resztek ciasta wyciąć paski i wylepić nimi w kratkę wierzch tartej. Piekarnik nagrzać do temp.200 st. C, wstawić blachę z tatą do piekarnika na 25-30 min. Po upieczeniu wyjąć, kroić i kłaść na talerze.