Sposób przygotowania:
Tarta warzywno-grzybowa z krateczką.
Grzyby namoczyć na noc lub sparzyć wrzątkiem, odsączyć i pokroić na paski. Jarzyny zaś oczyścić,obrać umyć i obgotować z wyjątkiem cebul, które pokroić w krążki i obsmażyć na maśle, potem wyjąc, osączyć i obsmażyć grzyby. z 3-4 min. Obgotowane jarzyny wyjąć,osączyć i przekroić na wpół wzdłuż i odłożyć na talerzu. Mąkę z masłem posiekać na wiórki, zrobić w stosiku dołek i dodać żółtka,śmietanę i dwie łyżeczki soli. Zagnieść w gładką kulę. Można schłodzić lub zamrozić na 20 min. Formę do tartej wysmarować i wylepić na niej ciasto kruche, zwłaszcza na brzegach. Na powierzchni ułożyć pokrojone jarzyny, na to grzyby i krążki cebuli. Posypać przyprawami, po łyżeczce każdej. Z resztek ciasta wyciąć paski i wylepić nimi w kratkę wierzch tartej. Piekarnik nagrzać do temp.200 st. C, wstawić blachę z tatą do piekarnika na 25-30 min. Po upieczeniu wyjąć, kroić i kłaść na talerze.