renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Tarta z agrestem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne lekko kwaskowate za sprawa owoców agrestu ciasto w formie efektownej tarty, w całości pieczonej.

Tarta z agrestem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z agrestem

 

  • Ciasto:
  • 100 gram mąki pszennej
  • 150 gram mąki pełnoziarnistej
  • 100 gram cukru pudru
  • 130 gram masła
  • Nadzienie:
  • 300 gram agrestu
  • 4 łyżki cukru
  • 100 ml wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Tarta z agrestem
Z podanych składników ciasta zarobić je i pozostawić do schłodzenia w lodówce przez ok 2 godziny. Po tym czasie wyłożyć ciastem formę do tarty. Agrest obrać, umyć i zagotować w wodzie z 4 łyżkami cukru. Odcedzić i ochłodzić owoce. Jajka ubić mikserem, dodać konfiturę i śmietankę, cały czas ubijając. Na ciasto wyłożyć agrest, zalać masą jajeczno-śmietankową. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Tarta z agrestem
Z podanych składników na ciasto wyrobić je i schłodzić.
Tarta z agrestem
Owoce agrestu zagotować w słodkiej wodzie, odcedzić i schłodzić.
Tarta z agrestem
Jajka ubić z konfiturą i śmietanką 30% na gładka masę.
Tarta z agrestem
Ciasto wyłożyć do formy na tartę, na ciasto dać agrest a potem masę jajeczno - śmietankową i piec.