Sposób przygotowania:
Ciasto z agrestem Gosi
Najpierw pieczemy płytę kokosową Ubijamy białka dodając stopniowo cukier ,jak beza jst juzdobrze ubita wsypujemy wiórki kokosowe i bułkę tartą delikatnie wymieszać.Bezę wyłozyć nablachę wyłożoną papierem do pieczenia,gorę bezy zostawić taką lekko nierówną.Blachę 25/40cm wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy 20-25 minut. Robimy biszkopt Oddzielamy białka od zółtek,ubijamy białka dodająć stopniowo cukier,jak białka są dobrze ubite dodajemy zółtka,chwilę jeszcze ubijamy,następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia delikatnie wymieszać wylać na blachę25/40cm wyłozoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Galaretki rozpuscić w 750 ml wody,jak zacznie tężeć dodać odsączony agrest i wyląć na biszkopt. Rozpuścić zelatynę w zimnej wodzie wody tylkotyle aby moznabyło zelatynę wymieszać i zistawić az napęcznieje,następnie zalewamą wrzącą wodą tez nie za dużo mieszamy studzimy.Ubijamy śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno dodajemy zelatynę,wylewamy na galaretkę.,na górę kładziemypłutę kokosową.Górę płyty kokosowej mozna ozdobić rozpuszczoną czekoladą
Bo
gosia56
Dziękuję przepis jest bardzo stary ,a kompot a agrestu tez stał od bardzo dawna .
gusia1000