EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Książka Kucharska: Ciasto z rabarbarem – 15 sprawdzonych przepisów

Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto z dodatkiem świeżego, kwaskowego i orzeźwiającego rabarbaru, ukryte pod warstwą chrupiącej kruszonki, to moja propozycja sezonowego ciasta z owocami.

Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 120g masła extra
  • 220g cukru
  • 400g mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką

ETAP 1:

Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką
łodygi rabarbaru umyć, oberwać liście i pokroić w kostkę

1. Łodygi rabarbaru umyć i pokroić w kostkę.

2. Kruszonka:

Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką
połączyć składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami

Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

3. Ciasto:

Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką
składniki wsypać do misy i utrzeć mikserem

Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać mleko, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie zmiksować mikserem. Ciasto wylać do okrągłej formy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch ciasta posypać bułką tartą, ułożyć rabarbar i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut. Po tym czasie ciasto posypać kruszonką i dalej piec przez następne 30 minut.

ETAP 4:

4. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia, a następnie posypać cukrem pudrem.