Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Tarta z cukinią i pastą wasabi

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tarta z cukinią przyrządzona na gotowym cieście francuskim z dodatkiem pasty wasabi. Jeśli nie lubicie smaku chrzanu japońskiego można go oczywiście pominąć.

Tarta z cukinią i pastą wasabi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z cukinią i pastą wasabi

 

Sposób przygotowania:

Tarta z cukinią i pastą wasabi

Etap 1:

Tarta z cukinią i pastą wasabi.
Ciasto francuskie rozłożyć, naciąć wzdłuż boków i nakłuć.

Ciasto francuskie rozłożyć na pergaminie i naciąć je wzdłuż brzegów na ok. 2 cm . Środek nakłuć widelcem.

Etap 2:

Tarta z cukinią i pastą wasabi.
Pastę wasabi wymieszać z oliwą i nasmarować ciasto.

W małym naczyniu pastę wasabi dokładnie połączyć z oliwą i posmarować nią ciasto.

Etap 3:

Tarta z cukinią i pastą wasabi.
Pokrojoną w długie i cienkie paski cukinię ułożyć na cieście.

Umytą cukinię pokroić obieraczką w cienkie i długie paski. Plasterki cukinii układać wg uznania, zostawiając wolne miejsce po brzegach.

Etap 4:

Tarta z cukinią i pastą wasabi.
Na końcu dodać pokrojoną paprykę i starty ser, upiec.

Paprykę czerwoną pokroić w drobną kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce, posypać cukinię. Doprawić świeżo zmieloną solą i pieprzem. Piec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Można podać z ketchupem.