Sposób przygotowania:
Tarta z cukinią na żytnim spodzie
Ciasto : Bardzo szybko, ale dokładnie zagniatamy ciasto. Ja na 30 minut przed wkładam masło i wodę do zamrażarki i początkowo łącze składniki nożem. Ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tartę wysmarowanej masłem i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Cukinie kroimy na cienkie plasterki i smażymy na bardzo małym ogniu, na łyżce oleju tak długo aż zmięknie i da się zwijać. Pomidory kroimy na cząstki, a ser na kosteczkę. Jajka ubijamy na puszysto, dolewamy śmietanę, dodajemy sól i pieprz, roztarty czosnek i dokładnie mieszamy. Jeżeli śmietana jest rzadka możemy dodać łyżkę mąki. Schłodzone ciasto pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
Nakładamy farsz: Układamy zwiniętą cukinię, do środka każdej rozetki wkładamy kawałek pomidora suszonego, rozsypujemy ser i delikatnie wlewamy śmietankę. Pieczemy jeszcze 35-40 minut w 180 st S
Cukinie kroimy na cienkie plasterki i smażymy na bardzo małym ogniu, na łyżce oleju tak długo aż zmięknie i da się zwijać. Pomidory kroimy na cząstki, a ser na kosteczkę. Jajka ubijamy na puszysto, dolewamy śmietanę, dodajemy sól i pieprz, roztarty czosnek i dokładnie mieszamy. Jeżeli śmietana jest rzadka możemy dodać łyżkę mąki. Schłodzone ciasto pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
Nakładamy farsz: Układamy zwiniętą cukinię, do środka każdej rozetki wkładamy kawałek pomidora suszonego, rozsypujemy ser i delikatnie wlewamy śmietankę. Pieczemy jeszcze 35-40 minut w 180 st S
zufikowo
reanja
Ela Dz
reanja
edytaha
reanja
Dziękuję Edytko:)
dża
reanja
Dzieki:)