SUPERPRZEPIS

Tarta z cukinią na żytnim spodzie

  • 8
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Tarta z cukinią na żytnim spodzie Więcej zdjęć (4)

Tarta na żytnim spodzie w towarzystwie farszu z cukinii i suszonych pomidorów.

Składniki:

Tarta z cukinią na żytnim spodzie

 

Sposób przygotowania:

Tarta z cukinią na żytnim spodzie
Ciasto : Bardzo szybko, ale dokładnie zagniatamy ciasto. Ja na 30 minut przed wkładam masło i wodę do zamrażarki i początkowo łącze składniki nożem. Ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tartę wysmarowanej masłem i wkładamy do lodówki na 30 minut.



Cukinie kroimy na cienkie plasterki i smażymy na bardzo małym ogniu, na łyżce oleju tak długo aż zmięknie i da się zwijać. Pomidory kroimy na cząstki, a ser na kosteczkę. Jajka ubijamy na puszysto, dolewamy śmietanę, dodajemy sól i pieprz, roztarty czosnek i dokładnie mieszamy. Jeżeli śmietana jest rzadka możemy dodać łyżkę mąki. Schłodzone ciasto pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.



Nakładamy farsz: Układamy zwiniętą cukinię, do środka każdej rozetki wkładamy kawałek pomidora suszonego, rozsypujemy ser i delikatnie wlewamy śmietankę. Pieczemy jeszcze 35-40 minut w 180 st S
Tarta z cukinią na żytnim spodzie
ożna zrezygnować z mąki żytniej i dać 250 g pszennej
Tarta z cukinią na żytnim spodzie
Cukinię smażymy na małym ogniu, aż zrobi się szklista i miękka
Tarta z cukinią na żytnim spodzie
śmietanę wlewamy bardzo wolno, uważając by pokryła całą tartę