Sposób przygotowania:
Tarta z cukinią i pomidorkami wg DiCiasto:
Do przesianej mąki wbić jajko i porcjami dodawać schłodzone masło.
Dodać sól i szybko zagnieść.
Całość owinąć w folię i schować do lodówki na około 1/2 godziny.
Później ciasto jeszcze raz zagnieść i wylepić nim formę do tarty o średnicy około 28-30 cm.
Brzeg powinien być wysoki.
Schłodzić w lodówce około 20 minut.
Po tym czasie ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Podpiec 10 minut w 180 stopniach.
Farsz:
Cukinie umyć i ze skórką pokroić w kostkę.
Mięso pokroić w kostkę.
Cebulę oraz szczypiorek drobno posiekać.
Śmietankę z jajkami i serem dobrze wymieszać i następnie połączyć z resztą składników.
Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowany farsz przelać na ciasto i na wierzchu poukładać pomidorki pokrojone na plasterki.
Pieczenie:
Piec 20-30 minut w 180 stopniach.