Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1414]

Tarta z cukinią i pomidorkami wg Di

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna tarta, której nadzienie jest mego pomysłu. Smakuje rewelacyjnie i po mimo dużych gabarytów znika w ekspresowym tempie.

Tarta z cukinią i pomidorkami wg Di

Składniki:

Tarta z cukinią i pomidorkami wg Di

Ciasto:

Farsz:

  • 100g pieczonego mięsa (może być gotowana szynka czy surowa pierś z kurczaka, wg gustu)
  • 1 cukinia (około 250-300g)
  • 1 cebula
  • 3-4 pomidorki cherry
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 jajka
  • 150ml śmietanki 18% (rzadkiej, może być słodka)
  • 100g startej mozzarelli
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Tarta z cukinią i pomidorkami wg Di

Ciasto:

Tarta z cukinią i pomidorkami wg Di
Forma powinna być o średnicy około 28-30 cm.

Do przesianej mąki wbić jajko i porcjami dodawać schłodzone masło.
Dodać sól i szybko zagnieść.
Całość owinąć w folię i schować do lodówki na około 1/2 godziny.
Później ciasto jeszcze raz zagnieść i wylepić nim formę do tarty o średnicy około 28-30 cm.
Brzeg powinien być wysoki.
Schłodzić w lodówce około 20 minut.
Po tym czasie ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Podpiec 10 minut w 180 stopniach.

Farsz:

Tarta z cukinią i pomidorkami wg Di
Do farszu można dodać również ulubione składniki.

Cukinie umyć i ze skórką pokroić w kostkę.
Mięso pokroić w kostkę.
Cebulę oraz szczypiorek drobno posiekać.
Śmietankę z jajkami i serem dobrze wymieszać i następnie połączyć z resztą składników.
Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowany farsz przelać na ciasto i na wierzchu poukładać pomidorki pokrojone na plasterki.

Pieczenie:

Tarta z cukinią i pomidorkami wg Di
Upieczony farsz powinien być ścięty.

Piec 20-30 minut w 180 stopniach.