Sposób przygotowania:
Tarta z czekoladowym ganache i malinamiCiasto kruche
Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść w kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkować, na kształt koła, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy na tartę o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Dobrze wykleić w dno i boki formy. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi lub jeśli ich nie posiadamy- ryżem, fasolą. W ten sposób piec w 180 st.C przez około 15 minut. Następnie zdjąć papier oraz obciążenie i zapiekać jeszcze przez 10-15 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia na kratce.
Czekoladowe ganache:
Śmietanę wraz z masłem podgrzać w garnuszku, dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzić.
ETAP 3:
Jeszcze ciepłe ganache wylać na spód kruchego ciasta. Tartę schłodzić 2 godziny w lodówce. Kiedy czekolada się zetnie, udekorować ciasto malinami i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
misia5
Magdalena88
Marika-