akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Tarta z czekoladowym ganache i malinami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kakaowy, kruchutki spód ciasta, słodkie ganache czekoladowe i kwaskowate maliny. Połączenie wprost idealne!

Tarta z czekoladowym ganache i malinami

Składniki:

Tarta z czekoladowym ganache i malinami

Ciasto kruche

  • 150 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 70 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Czekoladowe ganache

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo

  • maliny
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Tarta z czekoladowym ganache i malinami

Ciasto kruche

Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść w kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkować, na kształt koła, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy na tartę o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Dobrze wykleić w dno i boki formy. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi lub jeśli ich nie posiadamy- ryżem, fasolą. W ten sposób piec w 180 st.C przez około 15 minut. Następnie zdjąć papier oraz obciążenie i zapiekać jeszcze przez 10-15 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia na kratce.

Czekoladowe ganache:

Śmietanę wraz z masłem podgrzać w garnuszku, dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzić.

ETAP 3:

Jeszcze ciepłe ganache wylać na spód kruchego ciasta. Tartę schłodzić 2 godziny w lodówce. Kiedy czekolada się zetnie, udekorować ciasto malinami i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Tagi:

tarta