najsmaczniejsze.pl

najsmaczniejsze.pl

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z czereśniami

Tarta z czereśniami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto warte polecenia.

Tarta z czereśniami i budyniem

Składniki:

Tarta z czereśniami i budyniem

 

  • Ciasto:
  • 250 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • Masa budyniowa:
  • 4o0 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • Oraz:
  • 1 czerwona galaretka (wiśniowa lub malinowa)
  • 500 g czereśni
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Tarta z czereśniami i budyniem
W 300 ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę. Schłodzić. Ciasto: Szybko zagnieść ciasto z podanych składników, rozwałkować ciasto. Formę do tarty natłuścić i wyłożyć do niej ciasto (wyłożyć spód i boki), nakłuć w kilku miejscach widelcem. Ciasto wstawić do lodówki na około pół godziny. Po schłodzeniu ciasto piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po upieczeniu ciasto przestudzić. Masa budyniowa: W rondelku podgrzać masło w 300 ml mleka. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, mąkę i cukier. Gdy masło z mlekiem zaczną się lekko gotować, wlać do rondelka rozmieszany budyń. Gotować masę cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Przestudzoną masę wyłożyć na ciasto. Czereśnie wydrylować i ułożyć na masie budyniowej, zalać cienką warstwą galaretki. Schłodzić.

Tagi:

ciasto tarta