kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Tarta z fasolka szparagową

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Domowa tarta z fasolką szparagową,papryką i pomidorkami koktajlowymi.Synek pochłonął pół blachy w 5 minut;))

Tarta z fasolka szparagową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z fasolka szparagową

 

Sposób przygotowania:

Tarta z fasolka szparagową
Ze składników na ciasto zagniotłam kruche ciasto i odstawiłam na godzinkę do lodówki. Fasolkę umyłam,obcięłam końcówki,pokroiłam na mniejsze kawałki i ugotowałam al'dente w osolonej wodzie. Paprykę pokroiłam na cieniutkie paseczki i podsmażyłam przez 10 minut na łyżce masła. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na placek grubości 0,5 cm i położyłam na natłuszczoną formę do tarty.Podpiekłam w piekarniku nagrzanym do 180*C na złoty kolor. Do miski wbiłam żółtka,dolałam śmietanę,dodałam 2 szczypty soli,pieprz i gałkę do smaku oraz mąkę.Wszystko dokładnie połączyłam na jednolitą masę. Na podpieczonym spodzie ułożyłam ugotowaną fasolkę,podsmażoną paprykę i przekrojone na połówki pomidorki.Wszystko zalałam masą żółtkową i piekłam w 180*C przez 20 minut.
Tarta z fasolka szparagową
Z podanych składników zagniotłam ciasto.
Tarta z fasolka szparagową
Fasolkę ugotowałam al'dente w osolonej wodzie.
Tarta z fasolka szparagową
Paprykę pokroiłam w cienkie paseczki i podsmażyłam na maśle.
Tarta z fasolka szparagową
Schłodzone ciasto rozwałkowałam i podpiekłam na złoty kolor.