Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Tarta z gotowanym sernikiem cytrynowym i liczi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krucha tarta wypełniona gotowanym sernikiem o przyjemnie, cytrynowym smaku. Ciekawym dodatkiem jest liczy z syropu, dzięki czemu tarta nabiera nieco egzotycznego smaku.

Tarta z gotowanym sernikiem cytrynowym i liczi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z gotowanym sernikiem cytrynowym i liczi

CIASTO KRUCHE:

SERNIK GOTOWANY:

  • 500 g twarogu zmielonego (wiaderko)
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 puszka liczi w syropie

Sposób przygotowania:

Tarta z gotowanym sernikiem cytrynowym i liczi

Ciasto kruche

Tarta z gotowanym sernikiem cytrynowym i liczi
Przed włożeniem schłodzonej tarty do piekarnika, ciasto nakłuć widelcem.

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajko i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez 20 min.

ETAP 2:

Tarta z gotowanym sernikiem cytrynowym i liczi
Do gotowanego sera wlać rozprowadzony budyń i ponownie zagotować.

Proszek budyniowy rozprowadzić w mleku razem z jajkami. Do garnka przełożyć masło, cukier, sok i skórkę z cytryny. Wstawić na mały ogień i podgrzewać, aż się składniki połączą. Dołożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Wlać mieszankę budyniową i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Gorący ser wylać na upieczoną tartę i wyrównać.

Owoce liczi odsączyć z syropu i naciąć od strony otworu po pestce. Wcisnąć w gorący ser. Wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie przenieść do lodówki.

Smacznego