WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Tarta z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, jesienna tarta z grzybami blaszkowymi. U mnie z gołąbkami i kurkami, z powodzeniem możemy używać innych gatunków.

Tarta z grzybami

Składniki:

Tarta z grzybami

Spód

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Tarta z grzybami

Spód

Tarta z grzybami
Rozwałkowanym ciastem wykładamy spód tarty.

Mąkę z masłem, jakiem i szczyptą soli zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy blachę do tarty. Dół nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 min, do podpieczenia.

Grzyby

Tarta z grzybami
Grzyby podsmażamy na patelni z cebulką i studzimy.

Grzyby bardzo dokładnie oczyszczamy, płuczemy i dość drobno kroimy. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę, wrzucamy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy. Następnie studzimy.

Nadzienie

Tarta z grzybami
Wszystkie składniki na nadzienie mieszamy.

Do miski wlewamy śmietanę i wbijamy jajka. Roztrzepujemy dokładnie, dodajemy podsmażone grzyby i starty ser. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy w razie potrzeby.

Pieczenie

Tarta z grzybami
Tartę podpiekamy, aż nadzienie się zetnie.

Nadzienie wlewamy na podpieczony spód tarty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy ok 30-40 minut, aż masa się dokładnie zetnie.