Sposób przygotowania:
Tarta z grzybamiSpód
Mąkę z masłem, jakiem i szczyptą soli zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy blachę do tarty. Dół nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 min, do podpieczenia.
Grzyby
Grzyby bardzo dokładnie oczyszczamy, płuczemy i dość drobno kroimy. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę, wrzucamy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy. Następnie studzimy.
Nadzienie
Do miski wlewamy śmietanę i wbijamy jajka. Roztrzepujemy dokładnie, dodajemy podsmażone grzyby i starty ser. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy w razie potrzeby.
Pieczenie
Nadzienie wlewamy na podpieczony spód tarty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy ok 30-40 minut, aż masa się dokładnie zetnie.