Sposób przygotowania:
Tarta z jabłkami
1.Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. 2.Pośrodku zrobić wgłębienie, wlać do niego ubite jajko, wsypać 5 łyżek cukru i dodać startą na wiórki KASIĘ (1 łyżkę zostawić). Zimnymi rękami szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folięi włożyć na pół godziny do lodówki. 3.Rodzynki przebrać, umyć, osaczyć, polać rumem. 4.jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, 5.Tortownicę lub formę do tarty o średnicy 26 cm posmarować KASIĄ. 6.Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę, wysoko podwijając brzegi. 7.Na cieście układać ciasno obok siebie wydrążone połówki jabłek. Ich środki napełnić namoczonymi w rumie rodzynkami. 8.Budyń rozmieszać z 1/3 śmietanki. Pozostałą śmietankę zagotować razem z resztą cukru, cukrem wanilinowym i łyżką KASI. Wlać budyń, ponownie zagotować i od razu zalać jabłka. 9.Piec 60-70 min. w piekarniku nagrzanym do 180QC, 10.Ciasto pozostawić w formie na 24 godziny.