Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Tęczowy metrowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jednak ostatnio postanowiłam nieco urozmaicić klasyczny wypiek mojej babci, nadając mu nieco kolorów. Tęczowy metrowiec to moja wariacja na temat tego właśnie wypieku. Ciasto okazał się bardzo pyszne. Moja rodzina była wprost zachwycona.

Tęczowy metrowiec

Składniki:

Tęczowy metrowiec

ciasto jasne

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 50 g galaretki cytrynowej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 3 jajka

ciasto zielone

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 50 g galaretki agrestowej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 3 jajka

ciasto czerwone

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 50 g kisielu truskawkowego lub wiśniowego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 3 jajka

krem budyniowy

polewa czekoladowa

  • 200 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Tęczowy metrowiec
Ciasto jasne:

JAjka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i galaretkę cytrynową. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Studzimy.

Ciasto zielone:

Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i galaretkę agrestową. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Studzimy.

Ciasto czerwone:

Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kisiel truskawkowy. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Studzimy.

Krem budyniowy:

600 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieram na puch. Dodaje partiami zimny budyń. Miksuję.

Trzy ciasta kroję na grube pasy. Układam na przemiennie kolorami. Każdy kawałek smaruje kremem. Układam kolorami tęczy. Boki i wierzch smaruję pozostałym kremem budyniowym. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dekoruję nią zimne ciasto. Studzę.

Ciasto kroję na ukos.