gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1316]

Tarta z jagodami i białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowaną tarte polecam do popołudniowej kawki - jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Tarta z jagodami i białą czekoladą

Składniki:

Tarta z jagodami i białą czekoladą

 

Masa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Tarta z jagodami i białą czekoladą

ETAP 1:

Tarta z jagodami i białą czekoladą
Składniki na ciasto zagniatamy w misce..

Do miski przekładamy margarynę, mąkę, jajko, cukier i kwaśną śmietanę. Składniki zagniatamy na ciasto.
Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i mrozimy ok. 10-15 minut.

ETAP 2:

Tarta z jagodami i białą czekoladą
Gotowym ciastem wylepiamy formy do tarty.

Po tym czasie ciastem wylepiamy dużą formę do tarty lub dwie małe. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni. Po czym chwilę ciasto studzimy.

ETAP 3:

Tarta z jagodami i białą czekoladą
Połamaną w kostki czekoladę topimy w kąpieli wodnej.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.

ETAP 4:

Tarta z jagodami i białą czekoladą
Czekoladę miksujemyz kremówką, cukrem i jajkami.

Kremówkę ubijamy z jajkami, cukrem i przestudzoną czekoladą.

ETAP 5:

Tarta z jagodami i białą czekoladą
Na podpieczone ciasto wylewamy masę czekoladową.

Masę wylewamy na podpieczone spody ciasta.

ETAP 6:

Tarta z jagodami i białą czekoladą
Jagody wykładamy na wierzchu ciasta, pieczemy.

Na wierzchu układamy jagody. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem.