SUPERPRZEPIS

Czekoladowa tarta z jagodami

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Czekoladowa tarta z jagodami Więcej zdjęć (5)

Tarta wypełniona słodkim kremem z dodatkiem białej czekolady. Na wierzchu spora ilość kwaskowatych jagód.

Składniki:

Czekoladowa tarta z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa tarta z jagodami
Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Można również zmiksować w malakserze. Dodać jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto w kulkę. Spłaszczyć i schłodzić w lodówce. Po ok 30 min rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuć i piec w temperaturze 190*C przez 15-20 min. KREM: Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Dodać mąki i dobrze rozetrzeć. Mleko i śmietankę zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać masło i czekoladę. Rozpuścić. Gorącą śmietankę wlewać do jajek intensywnie mieszając trzepaczką. Postawić na małym ogniu i mieszać do uzyskania gęstego kremu. Gorący wylać na upieczoną tartę. Wierzch zrównać i wyłożyć jagody na jeszcze ciepły, ale nie gorący krem. Schłodzić. Smacznego!
Czekoladowa tarta z jagodami
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na tartę.
Czekoladowa tarta z jagodami
Masło i czekoladę rozpuścić w zagotowanej śmietance i mleku.
Czekoladowa tarta z jagodami
Żółtka utrzeć z cukrem i dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Czekoladowa tarta z jagodami
Gorący krem wyłożyć na upieczoną tartę. Wyrównać powierzchnię.