Sposób przygotowania:
Tarta jagodowa z kremem z białej czekola
Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy masło oraz jajko, zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm i wykładamy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około kwadransa, aż się zarumieni. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy krem. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy śmietan-fix i serek homogenizowany i chwilkę miksujemy. Do masy śmietanowej dodajemy wystudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Krem rozkładamy na wystudzone ciasto. Całość posypujemy świeżymi jagodami. Wstawiamy do lodówki.
zbysiowa
Cukiereczek13
To już wysyłam kawałeczek do Ciebie :)
zbysiowa
Mniaam, ale pyszotka, dziękuję;)
emef
Cukiereczek13
Myślę, że możesz użyć mascarpone. Użyłam serka, bo dzięki serkowi homogenizowanemu krem jest bardziej "lekki", mascarpone ma o wiele więcej tłuszczu.
marietta