Sposób przygotowania:
Tarta z kaszanką i kapustą
Ciasto do tarty: Na stolnice przesiewamy mąke, na środku robimy dołek i wkładamy resztę składników. Wyrabiamy szybko ciasto najlepiej chłodnymi dłońmi. Formujemy kulę i zawinięta w folię chłodzimy w lodówce ok 30 min. Nadzienie: Poszatkowaną kapustę umieszczamy w rondlu, zalewamy szklanką wody, delikatnie solimy i dusimy aż kapusta będzie miękka a woda się odparuje. gdy woda odparuje dodajemy 2 łyżki margaryny i chwile podsmażamy (ok10min). Doprawiamy solą, pieprzem a także majerankiem. resztę margaryny roztapiamy na patelni i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy cebulka będzie już rumiana dokładamy kaszankę i całość dusimy ok 10 min (jęsli kaszanka jest słabo przyprawiona to możemy ja doprawić). na stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty ( u mnie 28cm), widelcem nakłuwamy ciasto i smarujemy cienką warstwę przecieru pomidorowego, na cieście wykładamy kaszankę, na wierzch kapustę a górę smarujemy cienko śmietana. Tartę pieczemy ok 40 min w temp 180 stopni. danie można podać na ciepło lub na zimno.
marietta