jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta z kaszanką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Danie proste i smaczne. Sądzę , ze nawet osoby nie przepadające za kaszanką skuszą się na kawałek tej tarty:)

Tarta z kaszanką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta z kaszanką

 

  • Forma o średnicy 26 cm
  • Ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki wody,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 0,5 margaryny,
  • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Nadzienie:
  • 60 dag kaszanki,
  • 1 duża cebula,
  • 4-5 ogórków kiszonych,
  • 2 jabłka,
  • 2-3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Tarta z kaszanką
CIASTO: Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy dno formy na tarte.Między czasie jak ciasto się schładza przygotowujemy nadzienie. NADZIENIE: Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej kaszankę. Razem chwilkę smażymy. Do gotowej dokładamy pokrojone w kostkę ogórki. Ogórki kroimy w dość grubą kostkę , by były wyczuwalne w trakcie jedzenia.Gotowym nadzieniem wypełniamy środek tarty. Jabłka obieramy i kroimy w grubsze plasterki. Gotowe układamy na powierzchni kaszanki. Tarte wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180°C. Jemy na ciepło.
Tarta z kaszanką
Składniki przeznaczone na ciasto umieszczamy w misce
Tarta z kaszanką
Gotowym, schłodzonym ciastem wylepiamy przygotowana formę.
Tarta z kaszanką
Przygotowaną kiszkę wykładamy na ciasto kruche. Na wierzchu układamy pokrojine jabłka