Sposób przygotowania:
Tarta z kiwi
Z mąki, żółtka 10 dag cukru, 1/2 cukru waniliowego, masła, szczypty soli zagnieść ciasto, owinąć je folią i schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkowac na cienki placek i wyłożyć nim natłuszczoną formę, nakłuć je widelcem. piec 20minut w piekarniku nagrzanym do 200 stop.C. 5 owoców kiwi obrać i pokroić w drobne kawałki, wymieszać z resztą cukru i zmiksować. Wodę zagotować rozpuścić galaretkę, przestudzić i dodać pulpę z kiwi. Jak zacznie gęstnieć połowę rozsmarować na cieście. Pozostałe owoce obrać i pokroić na plasterki. ułożyć je na tarcie i posmarować resztą galaretki. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Udekorować nią ciasto.