reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Torcik z kiwi bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 26

Pyszne, proste, lekko kwaskowate, wilgotne i na nadchodzące lato idealne, bo nie trzeba stać przy piekarniku.

Torcik z kiwi bez pieczenia

Składniki:

Torcik z kiwi bez pieczenia

 

  • Składniki:

 

  • Ciasto:

 

  • 200 g herbatników

 

 

 

  • 3 łyżki esencji herbacianej

 

 

  • Masa budyniowa:

 

 

  • 2 kopiate łyżki maki pszennej

 

 

  • 3 łyżki cukru waniliowego

 

  • 3 łyżki cukru

 

 

 

  • Mus owocowy

 

 

 

  • 4 łyżki cukru

 

  • 1/2 szklanki wody

 

  • 450 ml wrzątku

 

 

 

 

  • 1/2 litra śmietanki kremówki

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • 4-6 kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Torcik z kiwi bez pieczenia

ciasto

Torcik z kiwi bez pieczenia
ciasto przypomina piasek i tak ma być, po chłodzeniu będzie idealne do krojenia

Masło rozpuszczamy i do ciepłego dodajemy połamaną białą czekoladę- mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników.

Herbatniki miksujemy i nie przerywając pracy wlewamy masło razem z czekoladą - będzie przypominała piasek.

Herbatniki przesypujemy do tortownicy wyłożoną folią spożywczą, wyrównujemy i dociskamy.

Wkładamy do lodówki.

masa budyniowa

Torcik z kiwi bez pieczenia
budyń najlepiej przygotować nieco wcześniej

W połowie szklanki rozrabiamy obie mąki.

Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy zawiesinę i nie przerywając mieszania gotujemy budyń- studzimy.

Masło ucieramy na puszysto, dodajemy stopniowo budyń.

Gotową masę budyniową wykładamy na blat z herbatników.

mus owocowy

Torcik z kiwi bez pieczenia
Kiwi musimy pogotować, inaczej galaretka się nie zetnie

Kiwi obieramy i kroimy w kosteczkę.

Owoce zalewamy wodę i sokiem z cytryny, dodajemy cukier i gotujemy 10 minut.

We wrzątku rozpuszczamy galaretkę.

Do żelatyny dodajemy 3 łyżki wody i odstawiamy do napęcznienia.

Podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy do galaretki.

Ugotowane owoce łączymy z galaretką i odstawiamy do studzenia.

Gdy galaretka zaczyna tężeć wylewamy ja na masę budyniową i wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.

U mnie na całą noc.


Tagi:

ciasto