Sposób przygotowania:
Tarta z kremem cytrynowym
Przygotowanie cista: Przesianą mąkę, kroimy razem z zimnym masłem. Do połączonych składników dodajemy wodę i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy ciasto na 30 min do lodówki. Formę na tartę 24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Po upływie 30 min wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Rozwałkowane ciasto wkładamy do formy i nakłuwamy. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni ( termoobieg wystarczy 200). I wstawiamy ciasto na około 15 min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: Do garnka wlewamy wodę, sok z cytryny, wsypujemy cukier i mąkę i gotujemy na małym ogniu jednocześnie mieszając- masa stopniowo będzie gęstniała. Jak zacznie się gotować czekamy mieszając 3 min i zdejmujemy z ognia. Dodajemy żółtka i po wymieszaniu ponownie podgrzewamy delikatnie, kolejno dajemy masło po jego rozpuszczeniu krem zdejmujemy z ognia i studzimy. Lekko przestudzony, lecz wciąż gorący wylewamy na ciasto. Czekamy aż całkowicie wystygnie i Smacznego:):)