kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Tarta z kremem cytrynowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kwaśna, orzeźwiająca tarta z kremem cytrynowym. Doskonała propozycja dla miłośników cytrusów lub osób które nie przepadają za zbyt słodkimi deserami.

Tarta z kremem cytrynowym

Składniki:

Tarta z kremem cytrynowym

 

  • (Na formę do tarty o średnicy 24cm)

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 100ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Tarta z kremem cytrynowym
Mąkę, żółtko, masło i sól zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy i nakładamy na formy wysmarowanej masłem. Gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Cytryny po sparzeniu wrzątkiem ocieramy ze skórki. Wyciskamy sok. Do soku dodajemy skórki z dwóch cytryn. Resztę zostawiamy. Sok mieszamy z cukrem i gotujemy przez 10 minut. Studzimy. Dodajemy śmietanę i jajka, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając przez 5-7 minut aż krem zgęstnieje. Wystudzoną masę wylewamy na ciasto i wygładzamy. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru. Dekorujemy wierzch tarty. posypujemy reszta skórki cytrynowej.