Sposób przygotowania:
Tarta z kremem cytrynowym
Mąkę, żółtko, masło i sól zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy i nakładamy na formy wysmarowanej masłem. Gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Cytryny po sparzeniu wrzątkiem ocieramy ze skórki. Wyciskamy sok. Do soku dodajemy skórki z dwóch cytryn. Resztę zostawiamy. Sok mieszamy z cukrem i gotujemy przez 10 minut. Studzimy. Dodajemy śmietanę i jajka, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając przez 5-7 minut aż krem zgęstnieje. Wystudzoną masę wylewamy na ciasto i wygładzamy. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru. Dekorujemy wierzch tarty. posypujemy reszta skórki cytrynowej.
marietta