Sposób przygotowania:
Tarta z kremem truskawkowym
1. Mąkę przesiej. Dodaj cukier oraz masło. Wbij jajko i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na pół godziny .Schłodzone ciasto rozwałkuj. Placek przenieś na wałku do posmarowanej tłuszczem formy do tarty. Dociśnij do dna i brzegów. Spód tarty ponakłuwaj widelcem. Piecz 15-20 minut w temp. 200 st. 2. Twarożek utrzyj z sokiem cytrynowym oraz cukrem waniliowym. Żelatynę namocz, rozpuść. Śmietankę ubij, wymieszaj z żelatyną i twarożkiem. 3. Wystudzony spód tarty odwróć do góry dnem, grubo posmaruj kremem. Obłóż pokrojonymi na połówki truskawkami. 4. Galaretkę rozpuść w 1 szkl. wrzątku, a kiedy zacznie tężeć, posmaruj nią rozłożone na wierzchu ciasta owoce. 5. Tartę schładzaj godzinę. Przed podaniem ciasto udekoruj bezami i miętą.
gusia1000