slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Tarta z kremem kajmakowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na super ciasto. Krucha tarta z kremem śmietanowo-kajmakowym smakuje wyśmienicie i pięknie prezentuje się na stole. Jest to ciasto idealne na na rodzinne uroczystości i nie tylko. Polecam

Tarta z kremem kajmakowym

Składniki:

Tarta z kremem kajmakowym

 

  • ciasto:100 g masła
  • 1 szkl mąki orkiszowej tortowej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem: 250 g mascarpone
  • 200 g masy kajmakowej
  • dekoracja czekoladowa, posypka
  • oraz: forma na tartę o śred. 20 cm

Sposób przygotowania:

Tarta z kremem kajmakowym
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche i wykładamy nim formę do tarty. Wstawiamy formę z ciastem do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (ja piekłam bez obciążenia).

Upieczony spód tarty wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz.

Krem: 

Do miski wkładamy mascarpone i kajmak i miksujemy do połączenia. Przekładamy masę do szprycy i nakładamy na spód tarty.

Dekorujemy tartę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.