Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Waniliowy sernik z ananasami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik z dodatkiem serka mascarpone i ubitej śmietanki 30% jest bardzo delikatny i puszysty. Polecam.

Waniliowy sernik z ananasami

Składniki:

Waniliowy sernik z ananasami

Ciasto

  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8-10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 0,5 szkl cukru pudru

Masa serowa

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 20 dag serka mascarpone
  • 1 szkl cukru
  • 8 jajek
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 2 budynie waniliowe
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 50 ml oleju
  • 1 puszka ananasów
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

Sposób przygotowania:

Waniliowy sernik z ananasami

Ciasto:

Waniliowy sernik z ananasami
Rozwałkowane ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem pudrem, przesiać. Posiekać z zimnym masłem, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.

Blaszkę o wymiarach 36x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, ułożyć w formie, nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut.

Masa serowa

Waniliowy sernik z ananasami
Do zmiksowanych jajek dodać resztę składników

Całe jajka wbić do miski, wsypać cukier, zmiksować.

Dodać ser z wiaderka, serek mascarpone, olej, budyń i powtórnie zmiksować.

ETAP 3:

Waniliowy sernik z ananasami
Z laski wanilii wydrążyć ziarenka, dodać do masy serowej

Następnie do masy serowej wsypać wydrążone ziarenka z laski wanilii i skórkę pomarańczową kandyzowaną.

ETAP 4:

Waniliowy sernik z ananasami
Ubitą śmietanę dodać do sera, delikatnie wymieszać

Zimną śmietankę ubić na puch, połączyć z masą serową delikatnie mieszając.

ETAP 5:

Waniliowy sernik z ananasami

Na podpieczone, ostudzone ciasto wylać 1/3 masy serowej, ułożyć osączone z syropu, pokrojone ananasy, zalać pozostałym serem.

Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 1 godziny. Upieczony sernik ostudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.