Sposób przygotowania:
Waniliowy sernik z ananasamiCiasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem pudrem, przesiać. Posiekać z zimnym masłem, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.
Blaszkę o wymiarach 36x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, ułożyć w formie, nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut.
Masa serowa
Całe jajka wbić do miski, wsypać cukier, zmiksować.
Dodać ser z wiaderka, serek mascarpone, olej, budyń i powtórnie zmiksować.
ETAP 3:
Następnie do masy serowej wsypać wydrążone ziarenka z laski wanilii i skórkę pomarańczową kandyzowaną.
ETAP 4:
Zimną śmietankę ubić na puch, połączyć z masą serową delikatnie mieszając.
ETAP 5:
Na podpieczone, ostudzone ciasto wylać 1/3 masy serowej, ułożyć osączone z syropu, pokrojone ananasy, zalać pozostałym serem.
Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 1 godziny. Upieczony sernik ostudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
SylaUla