tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Tarta z kremem śmietankowym i malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwa w przygotowaniu tarta z kremem śmietankowym i malinami. Idealna na zbliżające się ciepłe dni :)

Tarta z kremem śmietankowym i malinami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta z kremem śmietankowym i malinami

Na tartę

  • 2 jajka
  • 120 g margaryny
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • ekstrakt śmietankowy
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 150 ml śmietanki 30% - do kremu
  • 350 ml mleka - do kremu
  • 60 g słonecznika w karmelu - do kremu

Sposób przygotowania:

Tarta z kremem śmietankowym i malinami
1) Na początku robimy kruche ciasto.

2) Do miski wbijamy jajka i rozkłócamy je widelcem, a następnie dodajemy do nich cukier i ucieramy.

3) Bierzemy drugą miskę i wrzucamy do niej margarynę - możemy pokroić ją na mniejsze kawałki, ale nie musimy.

4) Do margaryny wsypujemy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia.

5) Łączymy składniki, dodajemy kropelkę ekstraktu śmietankowego i zagniatamy na gładkie ciasto.

6) Takim ciastem wykładamy formę do tarty, posypujemy lekko wiórkami i pieczemy przez ok. 30 minut.

7) Teraz robimy krem według przygotowania na odwrocie - proszek miksujemy z mlekiem.

8) Nastepnie dodajemy do niego śmietankę i słonecznik w karmelu. Łączymy i taki krem wykładamy na upieczonym kruchym spodzie (ostudzonym).

9) Całość dekorujemy malinami i podajemy. Ja na środek wyłożyłam jeszcze kilka plasterków jabłek w glazurze.
Tarta z kremem śmietankowym i malinami
Śmietankę wraz ze słonecznikiem będziemy dodać do kremu śmietankowego.
Tarta z kremem śmietankowym i malinami
Łączymy składniki, dodajemy kropelkę ekstraktu śmietankowego i zagniatamy na gładkie ciasto.
Tarta z kremem śmietankowym i malinami
Ugniecione ciasto wykładamy na formę do tarty.