Sposób przygotowania:
Tarta z kurczakiem i kurkami z mascarpone
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, po środku robimy wgłębienie wbijamy w nie żółtko, dodajemy pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli i za pomocą siekaczki lub ręką zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy przekładamy do wysmarowanej masłem formy do tarty, na ciasto, kładziemy kawałek pergaminu, wsypujemy szklankę fasoli lub grochu i tak przygotowane wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Sos :
W miseczce miksujemy ze sobą serek mascarpone, żółtko i śmietanę kremówkę, doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, odstawiamy.
Farsz:
Filet kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy curry i przesmażamy 1 minutę. Po tym czasie na patelnie dodajemy pokrojonego kurczaka i obsmażamy go na złoty kolor. Przesmażonego kurczaka przekładamy na talerz, na patelnie wlewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do niej oczyszczone i pokrojone drobno kurki lub rydze – smażymy 5 minut. Na patelnie dodajemy kurczaka i wszystko starannie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika zdejmujemy z niego papier z ziarnami grochu i nakładamy farsz – wszystko zalewamy sosem i tak przygotowaną tarte wstawiamy z powrotem do piekarnika na 3-45 minut. Upieczoną tarte wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia.
Serwujemy ciepłe z mieszanką sałat.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, po środku robimy wgłębienie wbijamy w nie żółtko, dodajemy pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli i za pomocą siekaczki lub ręką zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy przekładamy do wysmarowanej masłem formy do tarty, na ciasto, kładziemy kawałek pergaminu, wsypujemy szklankę fasoli lub grochu i tak przygotowane wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Sos :
W miseczce miksujemy ze sobą serek mascarpone, żółtko i śmietanę kremówkę, doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, odstawiamy.
Farsz:
Filet kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy curry i przesmażamy 1 minutę. Po tym czasie na patelnie dodajemy pokrojonego kurczaka i obsmażamy go na złoty kolor. Przesmażonego kurczaka przekładamy na talerz, na patelnie wlewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do niej oczyszczone i pokrojone drobno kurki lub rydze – smażymy 5 minut. Na patelnie dodajemy kurczaka i wszystko starannie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika zdejmujemy z niego papier z ziarnami grochu i nakładamy farsz – wszystko zalewamy sosem i tak przygotowaną tarte wstawiamy z powrotem do piekarnika na 3-45 minut. Upieczoną tarte wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia.
Serwujemy ciepłe z mieszanką sałat.