Sposób przygotowania:
Jabłecznik z mascarponeWykonanie:
1.Jaja ubijamy z cukrem na puch,masa potraja swoją objętość. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie w jedną stronę.
Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek i przekładamy jeden biszkopt do tej samej formy wyłożonej papierem.
2.Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka i ścieramy na tarce.Przesmażamy je w garnku z cukrem. Galaretki rozpuszczamy w pół litra wrzątku i przelewamy do jabłek. Mieszamy do połączenia.
Chłodne przekładamy na biszkopt i dociskamy drugim biszkoptem.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone nadal miksując już na najmniejszych obrotach, dodajemy cukier. Przekładamy na biszkopt, wyrównujemy.
4. Masło rozpuszczamy z cukrem i wsypujemy wiórka kokosowe.
Prażymy do lekkie zarumienienia i ostudzonymi posypujemy na masę na całej powierzchni.Wstawiamy do lodówki na dwie godzinki i potem śmiało można jeść.