SUPERPRZEPIS

Jabłecznik z mascarpone

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jabłecznik z  mascarpone Więcej zdjęć (9)

Wpadłam dziś na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłuszek. Ciasto przekładane jabłkami i kremem z dodatkiem kokosu. Coś pysznego i efektownego. Mojej rodzinie przypasowało i chcą powtórki z rozrywki. Więc może za jakieś 2 tygodnie je powtórzę.

Składniki:

Jabłecznik z mascarpone

Składniki na biszkopt:

Masa z jabłek:

  • jabłka 2 kg
  • cukier 3/4 szklanki
  • galaretka cytrynowa 3 szt

Masa mascarpone:

  • śmietana 30% 400 ml
  • mascarpone 300 g
  • cukier 2 łyżki

Posypka:

  • wiórka kokosowe 150 g
  • masło 100 g
  • cukier pół szklanki

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z mascarpone

Wykonanie:

1.Jaja ubijamy z cukrem na puch,masa potraja swoją objętość. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie w jedną stronę.

Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek i przekładamy jeden biszkopt do tej samej formy wyłożonej papierem.

2.Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka i ścieramy na tarce.Przesmażamy je w garnku z cukrem. Galaretki rozpuszczamy w pół litra wrzątku i przelewamy do jabłek. Mieszamy do połączenia.

Chłodne przekładamy na biszkopt i dociskamy drugim biszkoptem.

3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone nadal miksując już na najmniejszych obrotach, dodajemy cukier. Przekładamy na biszkopt, wyrównujemy.

4. Masło rozpuszczamy z cukrem i wsypujemy wiórka kokosowe.

Prażymy do lekkie zarumienienia i ostudzonymi posypujemy na masę na całej powierzchni.Wstawiamy do lodówki na dwie godzinki i potem śmiało można jeść.

Jabłecznik z  mascarpone
Jaja ubijamy z cukrem na puch,masa potraja swoją objętość.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie w jedną stronę.
Jabłecznik z  mascarpone
Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto.
Jabłecznik z  mascarpone
Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek.
Jabłecznik z  mascarpone
Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka i ścieramy na tarce.Przesmażamy je w garnku z cukrem. Galaretki rozpuszczamy w pół litra wrzątku i przelewamy do jabłek.Mieszamy do połączenia.
Jabłecznik z  mascarpone
Chłodne jabłka przekładamy na biszkopt i dociskamy drugim biszkoptem.
Jabłecznik z  mascarpone
Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy serek mascarpone nadal miksując już na najmniejszych obrotach,dodajemy cukier.Przekładamy na biszkopt wyrównujemy.
Jabłecznik z  mascarpone
Masło rozpuszczamy z cukrem i wsypujemy wiórka kokosowe. Prażymy do lekkie zarumienienia .
Jabłecznik z  mascarpone
Posypujemy ostudzonymi wiórkami na masę na całej powierzchni.Wstawiamy do lodówki na dwie godzinki i potem śmiało można jeść.