Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Senik z musem rabarbarowo-malinowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczny sernik z musem rabarbarowym.Polecam:)

Senik z musem rabarbarowo-malinowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Senik z musem rabarbarowo-malinowym

 

  • Na spod:

 

  • 1 szklanka maki pszennej(plain flour)

 

  • 2 lyzki ciemnego cukru(uzylam Natural molasses sugar)

 

 

 

  • Na sernik:

 

  • 800 gr sera poltlustego

 

  • 100 gr sera kremowego(typu Philadelphia)

 

 

  • 1 szklanka cukru plus cukier waniliowy

 

  • 2 lyzki maki pszennej tortowej

 

  • 150 ml smietany kremowki(double cream)

 

  • Na mus:

 

  • 4-6 lyzek soku malinowego

 

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • 4 lyzeczki zelantyny

Sposób przygotowania:

Senik z musem rabarbarowo-malinowym
Okragla,sedniej wielkosci tortownice wysmarowac maslem,posypac bulka tarta.Skladniki na kruchy spod polaczyc ze soba,zagniesc i wylozyc spod tortownicy.Piec pzez ok.20-30 min w tem.180 stopni C. Ser zemlec lub zmiksowac w blenderze.Jajka ubic z cukrem,nastepnie polaczyc z serem,dodac cukier waniliowy,smietanae i na koncu make.Wymieszac,wlylac na upieczony spod .Wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. i piec pzez ok.1 godzine.Po uplywie czasu lekko uchylic drzwiczki piekarnika i pozostawic do ostygniecia. Rabarbar umyc,obrac ze skorki i pokroic na mniejsze kawalki,wrzucic do rondelka,dodac cukier,sok malinowy(odrobine wody w razie koniecznosci) gotowac na malutkim ogniu do czasu az rabarbar zmieknie.Zmiksowac,wystudzic .Zelantyne rozpuscic w niewielkiej ilosci letniej wody.Dodac do musu.Calkowicie wystudzony mus wlac na sernik,dokladnie rozprowadzic,udekorowac mieta.Mus calkowicie nie sterzeje,przynajmniej u mnie tak sie nie stalo.Nie bedzie jednak rozplywal sie na boki:)Smacznego:)
Senik z musem rabarbarowo-malinowym
Etap 1
Senik z musem rabarbarowo-malinowym
Etap 2
Senik z musem rabarbarowo-malinowym
Etap 3
Senik z musem rabarbarowo-malinowym
Etap 4