Sposób przygotowania:
Tarta z ricottą i gruszką
Składniki na ciasto umieścić w duzym naczyniu lub na stolnicy, masło posiekać na mniejsze kawałki, całość szybko wyrobić do połączenia się składników, ciasto zawinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2h do schłodzenia. W tym czasie zagotować mleko z wanilią,żółtka ubić na puszystą masę z 80 g cukru, dodać do żółtek również mąkę, Do gotującego się waniliowego mleka wlewać ubite żółtka cały czas mieszając,gdy krem zgęstnieje i pojawią się pierwsze bąbelki wyłączyć źródło ciepła, ostudzić.Ricottę wymieszać z resztą cukru i skórką z cytryny,Ricottę połączyć z zimnym kremem, dodać kilka łyżek wina deserowego. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 1-2 cm i wyłożyć nim formę do tarty,ponakłuwać widelcem,na ciasto wyłożyć krem serowy, tarte piec 45 minut w 180 stopni. W tym czasie obrać i skarmelizować gruszkę, czyli obraną przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, ponacinać tak by tworzyła wachlarz, na patelni rozgrzać 2 łyżki cukru, łyżkę wina,położyć gruszkę i smażyć tak razem kilka minut ( do miekkości ); Upieczoną tarte wyjąć z piekarnika, na jej wierzch położyć gruszkę, posmarować syropem ze smażenia i odstawić do porządnego schłodzenia, potem kroić i podawać. Smacznego!