Sposób przygotowania:
Tarta Eli z pieczarkami i wędzonym sumem
Biały ser zmielić. Mąkę przesiać przez sitko. do miski włożyć margarynę,ser,mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do pojemnika z przykrywką lub zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodóki na minimum 12 godzin. Ciasto wyjąć z lodówki,rozwałkować placek trochę większy od formy do tarty. Placek przenieść na wałku do ciasta do formy na tartę. Ciastem wylepić formę i ponakłuwać widelcem. Cisto przykryć papierem do pieczenia. Na papier wysypać groch lub ryż. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około15 minut. Wyjąć tartę z piekarnika i usunąć papier z grochem. Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej,dodać pieczarki,cebulę,doprawić solą,pieprzem do smaku i smażyć aż wyparuje sok. Suma obrać ze skóry,ości i pokroić w kostkę. Do śmietany dodać jajka,doprawić solą,pieprzem,gałką muszkatołową i wymieszać. Do tarty nałożyć pieczarki,na wierzch ułożyć suma i zalać masą śmietanowo-jajeczną. Ser pokroić w paski i ułożyć w kratkę na tarcie. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż masa się zetnie a ser rozpuści. Smacznego!