Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Tarta z pieczarkami i kaparami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jak wiadomo tarty możemy robić na słodko i na słono.Oto jedna z moich wariacji na słono, w jajecznej odsłonie.

Tarta z pieczarkami i kaparami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z pieczarkami i kaparami

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z pieczarkami i kaparami
Ciasto: Mąkę posiekać z twardym masłem, posolić, dodać jajko i wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać trochę wody. Wyrobioną i uformowaną kulkę włożyć na 30 min. do 1 godz. do lodówki. Cebulę i pieczarki pokroić, lekko posolić i podsmażyć na oleju, pod koniec dać do smażenia przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowe ciasto rozwałkować. Formę natrzeć olejem lub oliwą i wyłożyć na nią ciasto. Ponakłuwać widelcem i przykryć folią aluminiową oraz obciążyć ziarnami np. fasoli. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 °C i piec 10 min. Po tym czasie wyciągnąć, wyłożyć podsmażone wcześniej pieczarki, posypać tymiankiem i oregano. Na to dać połowę startego sera żółtego. Śmietanę roztrzepać z jajkami i pieprzem cayenne,wylać na pieczarki, dodać resztę sera i kapary oraz przyprawić solą i pieprzem. Piec ok. 15-20 min. w temperaturze 200°C.
Tarta z pieczarkami i kaparami
Wyrobione ciasto formujemy w kulę i dajemy do lodówki
Tarta z pieczarkami i kaparami
Pieczarki i cebulę kroimy w talarki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Tarta z pieczarkami i kaparami
Przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy fasolę.
Tarta z pieczarkami i kaparami
Na podpieczone ciasto wykładamy kolejno farsz.