slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Tarta z porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na chrupiącą tartę zrobioną z dodatkiem smalcu. W środku kryją się pyszne jesienne warzywa zapieczone z żółtym serem. Taka tarta będzie wyśmienitym daniem na obiad lub kolację. Polecam

Tarta z porem

Składniki:

Tarta z porem

 

  • ciasto: 1 szkl mąki pszennej
  • 90 g smalcu ze skwarkami
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • oraz: 1 por (biała część)
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, czosnku suszonego
  • 2 łyżka startego żółtego sera
  • sos: 1/2 szkl śmietanki 18%
  • 2 jajka
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki tartego żółtego sera(do posypania)
  • forma do tarty o śred. 26 cm

Sposób przygotowania:

Tarta z porem
Ciasto: 

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i cienką warstwą wykładamy blaszkę do tarty. Wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut.

Por, marchewkę i paprykę myjemy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach a por oraz paprykę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy smalec i przesmażamy na nim por z marchewką i papryką (ok. 3-4 min), następnie zdejmujemy z gazu i przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, mieszamy. Następnie posypujemy serem i mieszamy, odstawiamy.

Sos:

Jajka mieszamy razem ze śmietanką oraz przyprawami ( najlepiej widelcem albo w słoiku), odstawiamy.

Ciasto na tartę Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. kaszą gryczaną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Po tym czasie wyjmujemy spód tarty z piekarnika i zdejmujemy z niego papier z kaszą. na ciasto nakładamy farsz warzywny i polewamy sosem oraz posypujemy żółtym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.