SUPERPRZEPIS

Tarta z kurczakiem i porem

  • 5
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Tarta z kurczakiem i porem Więcej zdjęć (8)

Przepyszna tarta na cieście z dodatkiem ziemniaków, wypełniona farszem z kurczaka oraz pora. Ciasto jest pięknie wypieczone i miękkie zarazem. Z tak pysznym farszem smakuje doskonale. Polecam :)

Składniki:

Tarta z kurczakiem i porem

 

 

 

  • masło do wysmarowania formy
  • mała garść żółtego, startego sera

Sposób przygotowania:

Tarta z kurczakiem i porem
Na patelni rozgrzać olej, na gorący olej wrzucić pokrojoną w piórka cebule oraz pokrojone w krążki pory, zrumienić.

Filety z kurczaka umyć, pozbawić błonek i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i pora. Wszystko razem smażyć około 5 minut na średnim ogniu.

Następnie dodać przeciśnięte ząbki czosnku, jogurt, lubczyk i kurkumę. Wszystko razem dusić kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zestawić z ognia.

Jajka ubić ze szczyptą soli na gęstą pianę, do ubitych jajek dodac ziemniaki, dokładnie zmiksować, na końcu dodać mąkę, sol i pieprz. dokładnie wymieszać, Ciasto powinno mieć zwarta ale luźną konsystencję i będzie się kleiło do rąk.

Okrągłą formę do tarty wysmarowań masłem, naoliwionymi dłońmi nałożyć ciasto i równomiernie nim wykleić dno i boki formy.

Na ciasto nalozyc przygotowany farsz i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 190 C przez około 40 minut lub do czasu, za boki będą pięknie zrumienione i wypieczone. Pod koniec pieczenia tartę posypać startym, żółtym serem.
Tarta z kurczakiem i porem
Do cebuli i pora dodac pokrojone filety z kurczaka
Tarta z kurczakiem i porem
Nastepnie dodac jogurt i przyprawy, dusić razem
Tarta z kurczakiem i porem
Do ubitych jajek dodac ziemniaki, zmiksować
Tarta z kurczakiem i porem
Przygotowanym ciastem wykleić formę do tart
Tarta z kurczakiem i porem
Srodek wypełnić przygotowanym ciastem
Tarta z kurczakiem i porem
Tarta z porem i kurczakiem
Tarta z kurczakiem i porem
Ciasto jest pięknie wypieczone