Sposób przygotowania:
Tarta z kurczakiem i porem
Na patelni rozgrzać olej, na gorący olej wrzucić pokrojoną w piórka cebule oraz pokrojone w krążki pory, zrumienić.
Filety z kurczaka umyć, pozbawić błonek i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i pora. Wszystko razem smażyć około 5 minut na średnim ogniu.
Następnie dodać przeciśnięte ząbki czosnku, jogurt, lubczyk i kurkumę. Wszystko razem dusić kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zestawić z ognia.
Jajka ubić ze szczyptą soli na gęstą pianę, do ubitych jajek dodac ziemniaki, dokładnie zmiksować, na końcu dodać mąkę, sol i pieprz. dokładnie wymieszać, Ciasto powinno mieć zwarta ale luźną konsystencję i będzie się kleiło do rąk.
Okrągłą formę do tarty wysmarowań masłem, naoliwionymi dłońmi nałożyć ciasto i równomiernie nim wykleić dno i boki formy.
Na ciasto nalozyc przygotowany farsz i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 190 C przez około 40 minut lub do czasu, za boki będą pięknie zrumienione i wypieczone. Pod koniec pieczenia tartę posypać startym, żółtym serem.
Filety z kurczaka umyć, pozbawić błonek i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i pora. Wszystko razem smażyć około 5 minut na średnim ogniu.
Następnie dodać przeciśnięte ząbki czosnku, jogurt, lubczyk i kurkumę. Wszystko razem dusić kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zestawić z ognia.
Jajka ubić ze szczyptą soli na gęstą pianę, do ubitych jajek dodac ziemniaki, dokładnie zmiksować, na końcu dodać mąkę, sol i pieprz. dokładnie wymieszać, Ciasto powinno mieć zwarta ale luźną konsystencję i będzie się kleiło do rąk.
Okrągłą formę do tarty wysmarowań masłem, naoliwionymi dłońmi nałożyć ciasto i równomiernie nim wykleić dno i boki formy.
Na ciasto nalozyc przygotowany farsz i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 190 C przez około 40 minut lub do czasu, za boki będą pięknie zrumienione i wypieczone. Pod koniec pieczenia tartę posypać startym, żółtym serem.
SylaUla
Netka
Dokladnie :)
skuter5
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki