Sposób przygotowania:
Tarta z porem, szynką i serem pleśniowymETAP 1:
1. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką,
a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy wysmarowanej masłem o wymiarach 35cmx 11cm. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym czasie tartę podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.
ETAP 2:
2. Ser pleśniowy i por pokroić w słupki o wymiarach około 10cmx1cm. Każdy plaster szynki zwinąć w rulon.
ETAP 3:
3. Jajko roztrzepać ze śmietanką, dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
ETAP 4:
4. Na podpieczony spód tarty wyłożyć kolejno: ser, por, szynkę i tak do wykończenia tarty. Następnie zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec jeszcze przez około 20-25 minut.
tumilek
SylaUla
lukrowanepierniczki