EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Tarta z porem, szynką i serem pleśniowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Krucha, chrupiąca tarta z delikatnie ostrym porem, szynką i wyrazistym serem to propozycja sycącego obiadu na każdą porę roku.

Tarta z porem, szynką i serem pleśniowym  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z porem, szynką i serem pleśniowym

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z porem, szynką i serem pleśniowym

ETAP 1:

1. Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką,
a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy wysmarowanej masłem o wymiarach 35cmx 11cm. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym czasie tartę podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.

ETAP 2:

2. Ser pleśniowy i por pokroić w słupki o wymiarach około 10cmx1cm. Każdy plaster szynki zwinąć w rulon.

ETAP 3:

3. Jajko roztrzepać ze śmietanką, dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

4. Na podpieczony spód tarty wyłożyć kolejno: ser, por, szynkę i tak do wykończenia tarty. Następnie zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec jeszcze przez około 20-25 minut.

Tarta z porem, szynką i serem pleśniowym
tarta wytrawna idealna na obiad lub przekąskę