CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Drożdżowa tarta z porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W domu jesteśmy miłośnikami ciast drożdżowych, dlatego proponuję tartę na drożdżach. Nadzienie to pieczarki, por i sporo czosnku. Jest też liść chrzanu.

Drożdżowa tarta z porem

Składniki:

Drożdżowa tarta z porem

ciasto

nadzienie

Sposób przygotowania:

Drożdżowa tarta z porem
Nadzienie:

Pieczarki i pora pokroić w paski. Na suchej grubej patelni przesmażyć najpierw pieczarki, po 4-5 minutach dodać pory. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Pod konie możemy dodać posiekany czosnek. Po uduszeniu przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim. Studzimy.

Pomidora wyparzamy i zdejmujemy skórkę.

Ciasto.

Do przesianej mąki  kruszyć drożdże, posypać szczyptę cukru, chwilę odczekać.

Potem wlać letnią wodę, olej, dodać czosnek niedźwiedzi, czosnek staropolski, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Rozwałkować w okrąg.

Spód okrągłej formy 20 lub 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem, dół i boki.

Przykryć i odstawić do podrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 190 C.

Boki podrośniętego ciasta wyłożyć kawałkami liści chrzany, środek wypełnić pieczarkami z porem, rozłożyć oliwki i plasterki pomidora.

Podpiec kilka minut w 190 C, potem dopiekać w 180 C do przyrumienienia.

Po upieczeniu ozdobić listkami bazylii.