Sposób przygotowania:
Drożdżowa tarta z poremNadzienie:
Pieczarki i pora pokroić w paski. Na suchej grubej patelni przesmażyć najpierw pieczarki, po 4-5 minutach dodać pory. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Pod konie możemy dodać posiekany czosnek. Po uduszeniu przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim. Studzimy.
Pomidora wyparzamy i zdejmujemy skórkę.
Ciasto.
Do przesianej mąki kruszyć drożdże, posypać szczyptę cukru, chwilę odczekać.
Potem wlać letnią wodę, olej, dodać czosnek niedźwiedzi, czosnek staropolski, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Rozwałkować w okrąg.
Spód okrągłej formy 20 lub 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem, dół i boki.
Przykryć i odstawić do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 190 C.
Boki podrośniętego ciasta wyłożyć kawałkami liści chrzany, środek wypełnić pieczarkami z porem, rozłożyć oliwki i plasterki pomidora.
Podpiec kilka minut w 190 C, potem dopiekać w 180 C do przyrumienienia.
Po upieczeniu ozdobić listkami bazylii.