Sposób przygotowania:
Tarta z porzeczkamiCiasto
Wsypujemy mąkę do miski. Dodajemy cukier, sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Wyrabiamy ciasto jak na tradycyjne kruche. Stopniowo dodajemy lodowatą wodę. Formujemy gładką kulę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok. 45-60 minut do lodówki. Możemy podzielić je na 2 części: jedną większą, drugą mniejszą.
Nadzienie
Porzeczki płuczemy, odrywamy szypułki, suszymy. Mieszamy je z 5 łyżkami cukru. Wiórki kokosowe mieszamy z 4 łyżkami cukru, mąką i roztopionym masłem. Formę na tartę o średnicy 23-24 cm smarujemy masłem i rozwałkowujemy na niej większą część ciasta. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy paski.
Przygotowanie do pieczenia
Na spód wykładamy mieszankę wiórków kokosowych. Na wierzch kładziemy porzeczki.
Przygotowanie do pieczenia
Układamy paski z ciasta. Wstawiamy do piekarnika ustawionego na 190 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut.
LauraLaura