Sposób przygotowania:
Tarta z serkiem na zimno i jagodamiWykonanie ciasta kruchego :
Do misy wsypujemy przesiana mąkę. Dodajemy pokrojoną margarynę oraz cukier. Wbijamy jajka i dodajemy śmietanę. Wyrabiamy ciasto i zawijamy je w folię aluminiową wkładamy do lodówki na godzinkę. Wałkujemy ciasto i przekładamy do formy ceramicznej widelcem robimy dziurki by powietrze dochodziło. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Wykonanie serka:
Miksujemy śmietanę na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do niej 4 łyżki ubitej śmietany i mieszamy. Dodajemy rozrobioną żelatynę do śmietany oraz serki mieszamy i przekładamy do ostudzonej tarty. Wkładamy do lodówki na godzinę do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy godzinę wcześniej w 500 ml wody ostudzoną wkładamy do lodówki. Rozmrożone jagody kładziemy na serek i zalewamy tężejącą galaretka. Ciasto wyszło przepyszne .