Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Francuska tarta cebulowa z boczkiem i gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna wytrawna tarta z cebuli z dodatkiem sera gorgonzola oraz boczku, przygotowana na cieście francuskim i posypana kiełkami brokuła.

Francuska tarta cebulowa z boczkiem i gorgonzolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuska tarta cebulowa z boczkiem i gorgonzolą

 

Sposób przygotowania:

Francuska tarta cebulowa z boczkiem i gorgonzolą
W rondlu podsmażyć boczek pokrojony w kostkę, aż się zarumieni. Następnie zdjąć boczek, a do wytopionego tłuszczu dodać łyżkę oliwy. Cebulę pokroić w piórka, a rzodkiew zetrzeć na tarce jarzynowej. Wrzucić warzywa do rondla, posypać tymiankiem, posolić i dusić 20 minut. Pod koniec dodać boczek.

Nasmarować formę masłem i wyłożyć ją ciastem francuskim. Nakłuć widelcem.

Do miseczki wbić jajka, dodać śmietanę, pieprz, sól oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać.

Przełożyć warzywa z boczkiem na ciasto francuskie, polać masą z jajek i śmietany. Na wierzchu położyć kawałki pokruszonego sera gorgonzola.

Piec przez około 25 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu posypać kiełkami brokuła.
Francuska tarta cebulowa z boczkiem i gorgonzolą
W rondlu podsmażyć boczek pokrojony w kostkę, aż się zarumieni.
Francuska tarta cebulowa z boczkiem i gorgonzolą
Wrzucić warzywa do rondla, posypać tymiankiem, posolić i dusić 20 minut.
Francuska tarta cebulowa z boczkiem i gorgonzolą
Do miseczki wbić jajka, dodać śmietanę, pieprz, sól oraz gałkę muszkatołową.
Francuska tarta cebulowa z boczkiem i gorgonzolą
Na wierzchu położyć kawałki pokruszonego sera gorgonzola.