Sposób przygotowania:
Francuska tarta cebulowa z boczkiem i gorgonzolą
W rondlu podsmażyć boczek pokrojony w kostkę, aż się zarumieni. Następnie zdjąć boczek, a do wytopionego tłuszczu dodać łyżkę oliwy. Cebulę pokroić w piórka, a rzodkiew zetrzeć na tarce jarzynowej. Wrzucić warzywa do rondla, posypać tymiankiem, posolić i dusić 20 minut. Pod koniec dodać boczek.
Nasmarować formę masłem i wyłożyć ją ciastem francuskim. Nakłuć widelcem.
Do miseczki wbić jajka, dodać śmietanę, pieprz, sól oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać.
Przełożyć warzywa z boczkiem na ciasto francuskie, polać masą z jajek i śmietany. Na wierzchu położyć kawałki pokruszonego sera gorgonzola.
Piec przez około 25 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu posypać kiełkami brokuła.
Nasmarować formę masłem i wyłożyć ją ciastem francuskim. Nakłuć widelcem.
Do miseczki wbić jajka, dodać śmietanę, pieprz, sól oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać.
Przełożyć warzywa z boczkiem na ciasto francuskie, polać masą z jajek i śmietany. Na wierzchu położyć kawałki pokruszonego sera gorgonzola.
Piec przez około 25 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu posypać kiełkami brokuła.