WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Tarta z tartymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczna, kolorowa, malutka szarlotka w formie tarty. Nadzienie stanowią tarte jabłka z galaretką brzoskwiniową.

Tarta z tartymi jabłkami

Składniki:

Tarta z tartymi jabłkami

Kruche ciasto

Nadzienie

  • 6 jabłek
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Sposób przygotowania:

Tarta z tartymi jabłkami

Ciasto

Tarta z tartymi jabłkami
Oddzielnie zagniatamy dwa ciasta na spód.

Mąki, masło, jajko i cukier puder zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe. Ponownie, oddzielnie zagniatamy.

Spód

Tarta z tartymi jabłkami
Czarne i białe ciasto układamy kawałkami obok siebie.

Natłuszczoną lekko blaszkę wyklejamy na przemian oboma smakami ciasta, by powstała mozaika. Wyklejamy trochę wyższe brzegi.

Nadzienie

Tarta z tartymi jabłkami
Do jabłek możemy też użyć innego smaku galaretki.

Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Dodajemy do nich galaretkę brzoskwiniową i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód ciasta i wyrównujemy.

Pieczenie

Tarta z tartymi jabłkami
Ciasto pieczemy uważając, by spód się nie spalił.

Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok pół godziny, aż jabłka na wierzchu ładnie się zezłocą, a brzegi ciasta przyrumienią.


Tagi:

tarta